ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA BOROVSKÉHO, KARVINÁ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE

Ve Svahu 775/1a

734 01 Karviná-Ráj

+420 596 312 054

zs@borovskeho.cz

pondělí až pátek

07:00 - 15:30

Den napříč školou

V dnešní den se naše skupina vžila do role novinářů a zdokumentovala celý průběh jednotlivých programů v naší škole.

První zastávkou byla skupina paní učitelky Carbolové, která byla tématem spojena s panem učitelem Krejčím. Zatímco první polovina skupinky byla v tělocvičně s paní učitelkou, druhá polovina řešila Kahoot s panem učitelem. Jelikož naše skvělá škola neposkytuje místo, kde děti mohou řádit na ledě, mohli si alespoň zkusit florbal-hokej na parketách. I přesto se jim to velice líbilo.

Chtěli jste si už někdy projít síň slávy? Nebo alespoň podobiznu jedné? Jestli jste byli u pana učitele Krejčího, měli jste potom štěstí. Ten totiž prováděl děti „síní slávy“ a měl na starosti spíše teoretickou stránku programu, než tu fyzickou. On sám nám pověděl, že si jeho program užívá a má se dobře.

Další skupina, kterou jsme zastihli, byla paní učitelky Dominové, která měla Jana Amose Komenského. Na místě se jí shromáždilo až 24 dětí spolu s vlastním moderátorem, kterého ostatní popsali jako milého pána. Sám si dokonce připravil prezentaci s hojným počtem obrázků a to děti především ocenily.

Jako další jsme navštívili paní učitelku Závackou a její skupinu o Bedřichu Smetanovi. Její skupina se (nečekaně) učila Bedřichovy skladby a dokonce si zahrála na symfonický orchestr, ten si děti obzvlášť užily. Celý program ukončili jedním velkým kvízem.

Následnou skupinou byla ta s tématem Leonardo da Vinci, v čele s panem učitelem Szablaturou. V programu měli zakomponované i deskové hry jako pexeso a puzzle. Stihli si promítnout i prezentaci, tentokrát bohužel bez moderátora. Jedna z účastnic skupiny zhodnotila program jako dobrý.

Skupina paní učitelky Machurové byla o něco opodál a měla za slavnou osobnost Jana Evangelistu Purkyně. Účastníci skupiny si s pomocí paní učitelky zkusili mikroskopování, pozorování s lupou a první pomoc.

Jedna z dalších skupin měla téma Volodymyr Zelenskyj, tam to měla celé na starosti paní učitelka Zvonečková. Program měli vskutku nabitý, dostalo se dokonce i na hodinu Ukrajinštiny kdy se naučili psát v Ukrajinské cyrilice své vlastní jméno. Sestavili si jak samotnou mapu Ukrajiny, tak i její vlajku a to pořád nebylo vše, stihli si zatancovat, zahrát Kahoot a dostalo se i na Wordwall.

V učebně hudebky měla jednu ze skupin na starosti paní učitelka Faksová s programem připraveným na Michaela Jacksona. Co by to bylo za program o něm, kdyby se děti nesnažily naučit jeho slavnou měsíční chůzi. Zahráli si jak Just Dance, tak pustili prezentaci, takže nechybělo jak zábavné tak ani vzdělávací okénko. Řeč se přišla i na imitátory právě Jacksona a dokonce jednoho máme i tady v Karviné.

Další skupinu vedli pan učitel Janík a paní učitelka Feber s tématem fotbalistů Ronaldo a Messi. Děti si zkusily průpravu s míčem ve dvojicích, střelbu na bránu a samotnou hru fotbalu. Rozebrali i osobní životy těchto dvou hráčů a jeden z žáků si sám připravil prezentaci o Messim.

Pan ředitel Stáňa si nachystal program s tématem Stephen Hawking s výpomocí dvou žáku z devatých tříd, kteří vypomáhali hlavně u počítače a pouštěli materiál, který poté děti sledovaly. Zkusili si vyrobit nejen dalekohled ale i vymodelovat černou díru a souhvězdí.

Následující skupina, kterou jsme navštívili, byla skupina paní učitelky Galuszkové s tématem Pablo Picasso. Děti si zkusily malovat na plátno akrylem a každý si namaloval svůj vlastní obrázek.

Paní učitelka Jelínková měla na starosti osobnost Josef Lada. Všichni zkusili napodobit písmo samotného Lady a učili se nazpaměť říkanky.

Jedna z dalších osobností byl Karel IV. v čele s paní učitelkou Kuhnelovou. Podívali se na film Noc na Karlštejně a poté si odpověděli na otázky o filmu, který právě zkoukli.

Paní učitelka Kempná s výpomocí sedmaček vytvořily prezentaci na téma královna Alžběta II. a stihli si zahrát i Kahoot.

S tématem Emil Zátopek přišla paní učitelka Adamczyková, která s dětmi probrala jeho život, a poté šli na venkovní hřiště, kde si zkusili běh se závažím a štafetu.

Paní učitelka Bogoczová s tématem J. K. Rowlingová, si zahrála s dětmi na školu Bradavice plnou lektvarů a další magie. Zkusili si péči o zvířata a bylinkářství.

Děti s paní učitelkou Tóthovou a s tématem Alfons Mucha se seznámily s jeho životem, zkusily si kvízy a osmisměrky a pustily si video o jeho životě.

Pan zástupce s tématem Ester Ledecká a s výpomocí osmáků, si zahráli s dětmi různé druhy honičky, slalom, puzzle, házení balonkem s vodou a nošení vody na hlavě v misce. Děti si toto stanoviště velmi užily.

Paní učitelka Slováková s tématem slavného zpěváka Karla Gotta, prvňáčkům pustili nejznámější písničky, hledali včelky, skládali puzzle a vytvářeli plakáty.

Deváťačky měly ze dne příjemný pocit a byly velice vysmáté.

Jedno z posledních stanovišť, které jsme navštívili, bylo paní učitelky Káňové s tématem William Shakespeare. Měli fotokoutek s podobiznou Shakespeara, vytvořili časovou osu, přečetli si Romea a Julii a při zbytku času vytvářeli profily na facebooku.

Podle nás nejlepší výkon předvedla skupina od paní učitelky Hapalové, která se nebála se sama zúčastnit programu v podobě převlečení se za lišku. Jako téma měla Karla Čapka a Boženu Němcovou. Celý program byl zaměřen hlavně na pohádky, děti je hádaly podle vět a dostaly k nim i pracovní listy. V programu se ocitl i Pejsek A Kočička. Ne jen, že se do kostýmu navlékla paní učitelka, ale i další pořadatelé se k ní připojili. Z toho, co jsme posbírali od účastníků, se cítili nejlépe, bylo jim teplo a měli se skvěle. Aby toho nebylo málo, všichni byli plní elánu a energie.

Kolektiv Žurnalistů ze skupiny K. H. Borovského

E. D, B. K, N. B, N. W, M. V

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *