ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA BOROVSKÉHO, KARVINÁ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE

Ve Svahu 775/1a

734 01 Karviná-Ráj

+420 596 312 054

zs@borovskeho.cz

pondělí až pátek

07:00 - 15:30

Projektový den s Komenským v 8. B

Věděli jste, že Jan Amos Komenský byl borec? Nebo frajer? Takto se někteří žáci o Učiteli národů vyjádřili poté, co se zúčastnili čtyři vyučující hodiny trvajícího projektového dne, ve kterém se dozvěděl mnoho zajímavostí ze života tohoto významného muže české historie.

Projektový den věnovaný Komenskému proběhl na naší škole 16. listopadu 2022. Účastníky byli žáci třídy 8. B. V první části programu seznámil lektor Mgr. Emil Macura žáky s životem Učitele národů. Zkoumali životní peripetie Komenského a pak si společně pomocí šňůry, kolíčků a doprovodných obrázků vytvořili časovou osu Komenského života. Poté si na papír vytvořili své vlastní časové osy, na které si zaznamenali důležité události v jejich dosavadním životě.

V úvodní části byl rovněž prostor pro diskuzi a také hru LABYRINT.  V navazujících částech pak pracovali ve skupinách na plnění úkolů na stanovištích. Zkoumali osobnost Komenského badatelskými metodami. Zabývali se jeho životem, dílem i duchovním dědictvím a kulturním přínosem. Z projektového dne si žáci odnášeli vlastnoručně vyrobenou mini knížku o Komenském.

Projektový den ve škole byl realizován v rámci Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání (EU – Evropské strukturální a investiční fondy). 

Mgr. Daniela Dominová

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *